Urban Training Stockholm

| Postat i: Allmänt, Event, Linda, Madde, Träning
0
Idag flydde vi livet på landet för att andas lite storstadsluft och träna. Vi har varit i Stockholm på Kari Traa Urban Training, ett träningsevent i Humlegården med duktiga Erika Kits Gölevik och Sofia Sjöström (Ptfia) som instruktörer. Vackert höstväder, skitiga kläder och träningsglädje på hög nivå och nu har vi dessutom massor med ny träningsinspiration!
 
 



 
 
 
 
 
 
Trevlig söndagkväll!
/Linda och Madde
 
 

Allt för hälsan

| Postat i: Event, Madde
1
Ni har väl inte missat att det snart är dags för årets "Allt för hälsan"-mässa? 7-10 november på Älvsjömässan.
 
Själv kommer jag ta mig ett besök dit och något som lockade mest är träningsklasserna med Spartan training.
 
 
 
 
 /Madeleine

Vem är Linda och Madde?

| Postat i: Allmänt, Linda, Madde
0
Jaa, vem är vi egentligen, hur kommer det sig att vi har en gemensam blogg och hur väl känner vi varandra egentligen? Sanningen är den att vi inte känt varandra speciellt länge, vi träffades första gången på Hälsoskaparna (där vi båda två nu jobbar) för drygt ett år sedan. Det visade sig snabbt att vi båda två gillar färgglada träningstights, var nyinflyttade i Mariefred, mäter 160 cm över havet (och är tvugna att stå på tå 50% av vår vakna tid), har samma smak när det gäller val av män och ett brinnande intresse för träning, kost och hälsa. Den briljanta idén att starta en träningsblogg fick vi på en dejt på stans lokala hak tidigare i höst och på den vägen är det. I det här inlägget tänkte vi göra en lite närmare presentation av oss.
 
Vem är Linda?
 
Vad jobbar du med?
Jag jobbar på Hälsoskaparna med lite av varje; gruppträningsinstruktör, PT, receptionist och massör. Jag meckar t.o.m med maskiner ibland (nu vågar ingen använda maskinerna efter att jag berättat det, haha!).
Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Bestämd, glad och noggrann.
Vad gör du när du inte jobbar, sover eller tränar?
Youtubar musikvideos, läser träningsbloggar- böcker och -tidningar, och är ute och promenerar (räknar inte promenader som träning) och så måste man ju städa och laga mat ibland också... Lediga helger spenderas oftast i Stockholm.
Vad har du för mål med träningen just nu?
Det är många, men bl.a. att försöka underhålla konditionen under vintern, vill alltid kunna springa milen under 53 min., och klara av att göra åtminstone 5 st pullups utan gummiband innan nyår. Sen vill jag också bli mera rörlig, lugn och harmonisk, mitt första steg mot det målet tog jag i helgen och signade mig på yogobe.
Vad gör dig irriterad?
Att behöva vistas ute i regn, rusk och snöslask (är VÄLDIGT väderkänslig, men försöker härda mig inför kommande utmaningar...) och teknikstrul.
Vad ger dig bra feeling?
Träning, goa vänner och ett nystädat hem.
Hur ser ett typiskt träningspass ut för dig?
Åh, svår fråga. Försöker variera min träning så mycket som möjligt, men vi kan ta som exempel ett benpass: Uppvärmning på crosstrainer eller löpband några minuter, sedan olika varianter av knäböj, utfall, marklyft och höftlyft, ofta i superset eller cirkelträning och så försöker jag få in lite pulshöjande övningar t.ex. boxjumps och höga step-ups. Avslutar nästan alltid mina pass med några coreövningar, oftast med pilatesboll.
Berätta nåt om Madde.
Madde är liten och nätt som en docka, men hennes skämt är grova som en portion snus. :) Hon är också en riktig idéspruta.
 
 
Vem är Madde?
 
Vad jobbar du med?
Jag har precis börjat på hälsoskaparna som PT där jag även är gruppträningsinstruktör. Jag har även ett eget företag där jag tidigare bedrivit PT-verksamhet men har nu bara fokus på uteträning i grupp.
Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
Sprallig, envis, kreativ
Vad gör du när du inte jobbar, sover eller tränar?
Jag umgås med min man och mina två barn, det blir mycket städ, laga mat, byta blöjor, dagarna går oerhört fort! Tv-serier är ju helt klart ett måste hemma hos oss på kvällen. Helgen blir till för roliga aktiviteter och husbygge då vi (läs:min man) bygger övervåning.
Vad har du för mål med träningen just nu?
Just nu har jag som långsiktigt mål att sätta frivändningar på 50kg (30 kilo innan 31/12 2013), jag har också en del jobb kvar med tekniken. Annars har jag väldigt många mål som ska sättas in i tidsramar när jag är klar med frivändningar. Jag vill kunna göra chins, gå från huk upp på händer långsamt, vill börja åka skridskor och skidor och det kan poppa upp nya saker varje dag som jag vill kunna göra. 
Vad gör dig irriterad?
Stökigt hus och vinterkläder.
Vad ger dig bra feeling?
Träning, min underbara familj och vänner, nystädat hem. Och mitt jobb!! Tänk att jag faktiskt får jobba med det jag älskar! 
Hur ser ett typiskt träningspass ut för dig?
Just nu är det fokus på frivändningarna så det blir tung styrketräning: Thrusters, marklyft, utfall, axelpress m.m och även teknik. Annars ÄLSKAR jag funktionell träning. Träning med egen kroppsvikt, pulshöjande övningar, högt tempo, leka fram övningar med mycket koordination och benträning är absoluta favoriten, skulle jag bara göra det jag gillar så skulle det nog bara bli benträning.
Berätta nåt om Linda.
Hon är noggran och sturkturerad med en inbyggd "mat-och-sovklocka" :). Linda är också en väldigt lättsam person, glad och omtänksam.
 
 
 
 
 /Linda & Madde
 
 

Kari Traa Urban Training

| Postat i: Allmänt, Event, Linda, Madde, Träning
0
 
Detta event på söndag ser vi framemot! Dessutom verkar det som solen ska lysa över Stockholm och behagliga plusgrader utlovas, härligt!
 
Ha en fin dag!
/Linda & Madde

Motivation - Målsättning

| Postat i: Madde, Träning, Träningstips
0
Hej, 
 
Nu är jag tillbaka i Mariefred (eller sen i torsdags) och tar mig tid att skriva lite här i bloggen. Jag har varit i väg på en specialistutbildning i performance and sports coaching. Väldigt intressant och lärorik kurs.
 
Idag tänkte jag dela med mig om varför målsättning är en viktig del i vår motivation. 
 
En positiv och realistisk målsättning ökar motivationen och din möjlighet att nå ditt/dina mål. Våra målbilder styr vår vardag och de styr oss hela tiden mot det mål vi satt upp. Målsättning är enormt viktigt för dina framgångar så lägg tid på att definiera dina mål. Det är viktigt att skriva ner sina mål så här kommer jag ge er en mall att utgå i från när ni sätter upp era mål. 
 
1. Ett positivt mål, någonting du vill uppnå, lägg inte fokus på det du inte vill tex "jag vill inte gå upp mer i vikt" utan någonting positivt som tex "jag vill ha mer energi" eller "jag vill känna mig attraktiv"
 
2. Eget mål, målet ska vara någonting som du kan påverka själv utan att behöva involvera någon annan.
 
3. Detaljerat, skriv ner vad du vill uppnå. Målet ska vara specifikt, tidsbestämt och mätbart.
 
4. Hur kommer du att må när du uppnåt målet? Hur kommer du tänka, agera? Genom att skriva hur du kommer se och känna dig kommer du skapa en målbild av vad du vill uppnå. Kanske har du redan en målbild av någon som inspirerar dig?
 
5. Vad behöver du för att nå målet? Interna resurser (driv, engagemang) och externa resurser (personlig tränare, tid, ekonomi). 
 
6. Är målet rimligt inom den tidsramen du satt?
 
Själv har jag mååånga olika träningsmål, men självklart ska inte alla utföras samtidigt, några små, några större. Mitt mål som jag jobbar med just nu är att lyfta tyngre i frivändningar. Något som jag nyss fått upp ögonen för så jag har en del jobb kvar. Målet är att kunna lyfta lika mycket som jag väger. För att ta mig dit har jag även satt upp delmål och mitt första delmål på 30 kg kommer jag att fixa den 30/12 i år! :) 
 
Vad har du för mål? 
 
 
 
 
/Madeleine 
 
 
 
 
 
 
 

Fredag

| Postat i: Allmänt, Linda
0
Fredag igen, härligt! Idag har jag och Madde fikat, fixat med bloggen och planerat lite rolig träning... Dagens träning blev en löptur på ca 9 km, hade tänkt köra intervaller med 5 minuter löpning och 5 minuter promenad för att komma igång med konditionsträningen igen efter 2 veckors förkylning och soffliggande, men det var så jädrans kallt ute att jag var tvungen att kuta i rätt högt tempo för att inte frysa ihjäl. Ingen pulsklocka och runkeeper idag, bara lite go musik i lurarna och så rörlighetsträning och fredagspizza på det. 
Madde is back in town.
 
 
 Det gick snabbt ute i löpspåret idag.
 
 Fredagspizza på tortillabotten med tomatkross, parmaskinka, mozzarella, oregano, ruccola och pinjenötter. Klar på 10 minuter.
 
Övningen vi körde på uteträningen i onsdags, lite svajigt även för mig... (Se till att knäet och tårna pekar rakt fram på stödbenet, försök att hålla bröstet uppe och fäst blicken på en punkt framför er för att lättare hålla balansen. Om man vill ha en liten utmaning kör man med hopp).
 

Trevlig helg på er!
/Linda

Tänkvärt

| Postat i: Madde
0


Gårdagens pass

| Postat i: Allmänt, Linda, Träning
0
Denna vecka är Madde i Stockholm på utbildning och jag fick rycka in och köra Military igår (eller funktionell uteträning som det numera heter). Gårdagens pass bestod av sex stationer med både styrka, kondition, spänst och balans, en del parövningar, lite smuts och jävlaranamma. Kvällens största utmaning var sneda enbensknäböj, en ny övning för många, men som ni gjorde riktigt bra efter några omgångar. :) Jag gissar att träningsvärken i rumpan börjar smyga sig på nu... Trots kylan och mörkret var det 10 st grymma tjejer som tog sig ut till Midsommarängen och körde, bra jobbat!
Tack och bock för igår!
 
/Linda
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hälsoveckan

| Postat i: Allmänt
0
Ni har väl inte missat att det är hälsovecka i Sörmland denna vecka? Hälsoveckan är en temavecka för goda matvanor och fysisk aktivitet. Om jag hade haft möjlighet hade jag gärna gått på Mårten Nyléns föreläsning i Eskilstuna (Munktell) där han inspirerar till ett piggare gladare och friskare liv. Föreläsningen hålls på torsdag kl. 13 och är gratis.
 
Mårten är känd från Biggest loser och en av Sveriges mest rekommenderade tränare och hälsoutvecklare. Jaa, och så är han ju rätt vältränad också... :)
 
 
/Linda

Nu tar vi helg!

| Postat i: Allmänt
0
Nu tar vi helg efter en heldag på gymmet. Ni börjar förresten vara riktigt många som kikar in här nu, kul! 
 
 
Trevlig helg!
/Linda och Madeleine

Video: Cirkelträning utomhus!

| Postat i: Träning, Träningstips
2
 
 
Idag bjuder vi er på ett träningspass utomhus. Ett cirkelträningspass består av olika övningar som man utför i följd, utan vila mellan. Vi har tagit fram 7 övningar, både styrka och puls, till er som ni kan se i videon här nere.
 
Börja med 10 minuters uppvärmning genom att promenera raskt/lätt jogging till en plats där du har en bänk alt. en större sten och lite mjukare underlag. 
 
Övningar: 15-20 repetitioner per övning, 2-3 varv totalt.
 
Enbens-utfall (15-20 rep/ben)
Sälrullning med planka + knäindrag (armar och ben ovanför marken i  hela sälrullningen)
Armhävningar 
Hopphopp 
Tricepspress
Step-up (15-20 rep/ben)
Avsluta med spurt på en sträcka som är ca 60-80m och jogga lätt tillbaka. Upprepa den här övningen 5 gånger.

Vila 1-2 minuter och på det igen!
 
Nu ska jag stoppa alla kläder i maskinen efter som sälrullningarna restulterade i fina fläckar av hjortbajs! 
 
KÖR HÅRT!! / Linda och Madeleine
 
 
 

Matbloggen

| Postat i: Allmänt, Kost, Linda
0
Eftersom jag fortfarande är krasslig så har det inte blivit någon träning de senaste dagarna. Jag har däremot haft tid att experimentera i köket en hel del, äntligen har han jag bor med lite nytta av mig...:) Igår blev det fisksoppa och idag har jag gjort en banan-och mandelpannkaka som jag hittade receptet på i mitt instagramflöde, fungerar utmärkt som mellis eller efterrätt (själv åt jag den till middag, hmmm...) Har också hunnit plugga och repetera kroppens energiomsättning, i november ska jag nämligen sätta mig i skolbänken igen och utbilda mig till kostrådgivare.
 
 Okej mamma, här kommer receptet du ville ha: 3 mosade bananer, 6 ägg, 1 1/2 dl mandelmjöl.
Smörj en form med kokosolja och grädda i ugn 15 min. på 200 grader. 
 
 
Som topping använde jag kvarg smaksatt med kardemumma (testa supergott!) och jordgubbar.
 
 
 
Fisksoppa med extra mycket vitlök för att kurera mig.
 
Plugg...
 
 
 
Ni som är friska och hurtiga tycker jag att ska gå på Maddes Military träning ikväll kl. 19 på Midsommarängen, även killar är välkomna! Jag tror jag ska ta en kort kvällspromenix och heja på er. Vi kanske ses!
 
/Linda
 
 

Tips på mellanmål

| Postat i: Kost, Linda
1
Måndag igen och den här veckan börjar med sjukstuga hemma hos mig.
 
Idag tänkte jag ge er några mellanmålstips. Mellanmål är viktiga för att undvika blodsockerdippar som gör att man blir trött, irriterad, okoncentrerad och sötsugen, mellanmål är också viktigt för förbränningen och muskeluppbyggnaden. Det är bra att försöka få i sig 1-3 mellanmål/dag, beroende på hur aktiv man är under dagen. Speciellt viktigt att komma ihåg att ta ett mellanmål/återhämtningsmål efter träningen (gärna inom 30 minuter). Efter ett träningspass är immunförsvaret kraftigt nedsatt och man är extra känslig för att bli sjuk timmarna efter träning, ett återhämtningsmål som innehåller både kolhydrater och proteiner återställer kroppens immunförsvar. Extra viktigt att tänka på nu i förkylningstider!! Ett bra mellanmål ska gärna innehålla både protein, kolhydrater och (nyttigt) fett. Mina favoritmellanmål (som oftast äts i samband med träning) just nu är:  
 
Lättkvarg med kiwi och kokos.
 
Äppelbitar med keso, chashewnötter, hasselnötter och kanel.
 
Naturellyoghurt med mysli, pumpafrön, goijibär och kanel.
 
Lättkvarg med banan, kokos och honung.
 
Känner att jag snöat in mig lite i kvarg och keso träsket när det gäller mellis, tar gärna emot era bästa tips på mellanmål. Madde vad äter du till mellis idag?
 
Nuförtiden åker jag ingenstans utan ett litet mellanmål i väskan, vågar inte riskera blodsockerfall med humörssvängningar och sötsug (har gjort den tabben alldeles för många gånger och de som känner mig vet hur sur, butter och inåtvänd jag blir när jag är hungrig...)  :) Dessa mellanmål kan ju vara lite svåra att få till om man är ute på språng, då är mitt tips att ha en påse nötter, en frukt, ett kokt ägg eller några morotsstavar i väskan. 
 
 
 
Åker ingenstans utan mitt mellis...
 
Ha en bra träningsvecka och håll er friska!
/Linda

Bilder från fotograferingen

| Postat i: Allmänt
1
 
 
 
Idag kom våra bilder på posten! SÅ ROLIGT. Nu ska bloggen få ett nytt utseende. Tack Johanna! 

Min nya utsikt på jobbet

| Postat i: Madde
0

Idag har jag spenderat min dag på mitt "nya jobb" numera finns jag också som PT på Hälsoskaparna. Så idag i satt jag i tränarummet ute i gymmet och övervakade ;)

Kom och boka en tid för gratis konsultation!

/Madeleine

 


Tabata-träning

| Postat i: Linda, Träningstips
0
På senaste tiden har jag kört en hel del hemmaträning. Oftast kör jag tabata-träning, eftersom det går både snabbt och är effektivt och man behöver inte ta sig till gymmet för att träna. Tabata är intervallerträning där du jobbar med en viss övning i fyra minuter och i varje fyra minuters-intervall kör man 20 sekunder arbete och 10 sekunder vila, sammanlagt 8 gånger. Man bestämmer själv hur många övningar man vill köra på ett pass, jag brukar oftast köra fem stycken, vilket innebär ca 20 minuter aktiv träning (kör även gärna en kort uppvärmning innan du sätter igång). Efter varje fyra minuters-intervall kan man ha en lite längre paus på 1-2 minuter. Jag brukar försöka få in både styrke- och konditionsövningar i mina pass, samtidigt som jag försöker involvera flera muskelgrupper samtidigt. För att hålla koll på tiden kan man ladda man ner en tabata-timer till sin telefon.
 
Mitt senaste träningspass bestod av:
 
1. Armhävningar med hopp (video 1)
2. Magtwist med kettlebell
3. Sidoutfall med hopp
4. Kettlebellswing
5. Marklyft+hakdrag med kettlebell (video 2)
 
 
 
 
 
 
 
Kör så det ryker där hemma i stugorna!
/Linda