Multihall

| Postat i: Madde, Träning, Träningstips
0
Idag hade jag ett ärende i södertälje och packade även med mig träningskläder för att köra ett pass i multihallen på friskis och svettis. Jag kände att jag behövde lite ny inspiration till min träning och få lite miljöombyte.
 
Om jag förstått det hela rätt så har de bytt namn från gym till multihall sedan de även riktat in sig mer på funktionell träning. Förutom de klassiska gymmaskinerna så fanns det cirkelgym, en crossfitbur, medicinbollar, kettlebells, foamrollers (en klar favorit för stretch och rörlighet) och massor av annat spännande. Det är alltid kul att komma till ett nytt ställe och prova på något annat. Känner man sig vilse i den funktionella delen så kunde man vara med på deras pass TMI - där man får träna tillsammans med en instruktör och 5 andra deltagare för att lära sig mer/få inspiration till funktionell träning. 
 
För min del blev det lite rörlighetsträning, marklyft, kast med medicinboll mot vägg kombinerat med knäböj, step up på plyobox med vikt, hängande rodd i trx, pik i trx och jag avslutade med trappstegsintervaller på löpbandet. Det var övningar jag brukar använda mig av på gymmet här hemma men det var kul med lite miljöombyte. 
 
 
 
 
Ha en bra träningsdag! :) /Madde
 
 

Veckans sista frulle

| Postat i: Allmänt, Kost, Linda
0

Veckan lider mot sitt slut och likaså frukost-temat, men en kort uppdatering innan klockan slår 12. Lördagens frukost bestod av solrosrågmacka med ost, skinka och paprika. Fruktsallad med banan, ananas och hasselnötter toppad med kesella smaksatt med kardemumma, juice och kaffe. Och gott sällskap...

 

 
 


Dagens frukost hade jag inte tid fotografera eftersom Madde och jag skulle iväg tidigt på äventyr, som sagt mer om det framöver...

 

Hann även med en kort löptur på kvällskvisten, kutade 5 km så snabbt jag kunde, det var mörkt och kusligt ute, men var tvungen att testa mina nya fodrade löptajts. Nu behöver jag inte frysa häcken av mig i vinter.

/Linda


Dagens frulle

| Postat i: Kost, Madde
0
 
Idag blev det en snabb-frukost då jag och Linda var i väg på äventyr. En halv burk kvarg blandat med yoghurt, müsli, satsumans, färskpressad juice och kaffe. 
 
Idag var en rolig dag och ni kommer få se mer av det här på bloggen snart! 
 
 
Ha en fin söndagskväll /Madeleine 
 
 

Dagens frukost och träning

| Postat i: Kost, Linda, Träning
0

Vi spinner vidare på frukost-temat här på bloggen. Dagens frukost bestod av solros rågbröd med ägg, gröt (med en klick kokosolja, jordgubbar, kokos och mjölk), en kiwi, juice och kaffe. Har inte ätit gröt på flera år (tror jag), men tänkte jag skulle variera mig lite (äter oftast naturell yogurt) nu när vi ändå kör frukost-tema.

Dagens träning blev intervaller på löpbandet på Hälsoskaparna, väldigt längesen jag sprungit inomhus. Körde s.k trappintervaller. Började med 5 minuter lätt jogg som uppvärmning. Sedan körde jag igång med intervallerna från 5 minuter ner till 1 minut (5 min., 4 min., 3 min., 2 min. 1 min.), med 1 minuts gångvila mellan varje intervall. Ökade hastigheten med 0,5 km/h vartefter intervallerna blev kortare. Testa gärna! Avslutade med lätt jogg och  och några magövningar i TRX.

/Linda

Kokosoljan har många hälsoegenskaper, den skyddar mot virus- och bakterieangrepp, den sägs också balansera insulinnivåerna och skyddar levern.

 


Bovetelimpa med frukt och nötter

| Postat i: Kost, Madde
0
 
 
Här kommer ett recept på bovetelimpa som är ett supergott bröd till frukost (även till mellanmål eller soppa).
Receptet kommer från Ica, jag har gjort om det lite så det blivit gluten- och laktosfritt och även bytit ut den torkade frukten, lagt till madlar och bytt honungen mot agavesirap
 
Recept
1 limpa
 
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl bovetemjöl
1 dl boveteflingor 
2 dl glutenfria havregryn
1 dl linfrö
1 dl solrosfrön (naturella)
1 dl pumpakärnor (naturella)
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt 
10-15 torkade dadlar
ca 1 dl mandlar
1/2 dl agavesirap
4 1/2 dl naturell yoghurt laktosfri

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Hacka mandlar och dadlar grovt.
Rör ner agavesirap, mandlar, dadlar och yoghurt.
Lägg över smeten i en ungsform, vill man så kan man även lägga på frön på limpan, tryck till dom lätt med handen så de fastnar bättre. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 min. Ta ur brödet ur formen och låt svalna på galler, gärna under en duk. 
 
/Madeleine

Personlig träning i grupp

| Postat i: Allmänt, Madde, Träning, Träningstips
0
 

Nu kör vi igång personlig träning i grupp på Hälsoskaparna. Jag och Linda kommer ha en varsin grupp och även kollegan Anna. Vi startar redan V40 och träningen pågår under 10 veckor. Vi har valt tre olika teman på våra grupper, ni kan läsa om dom längre ner. Jag hade min första grupp redan i våras och det var riktigt kul att se deras utveckling och få leda flera stycken samtidigt men ändå kunna ge alla uppmärksamhet och peppning vilket oftast inte går på ett gruppträningspass med många deltagare. Så om du är intresserad av personlig träning och men ändå gillar att träna i grupp är det här perfekt för dig! 

 

Våra grupper: 

Kondition och viktminskning, måndagar kl. 19.30 (Anna Swedin). För dig som behöver gå ner i vikt och behöver en kickstart för att förändra din livsstil. Träningen fokuserar på pulshöjande styrketräning och uthållighet. Eftersom en hållbar viktnedgång är en livsstilsförändring får du också med dig praktiska kosttips samt kunskap om vilka träningsformer som är lämpliga för effektiv viktnedgång.

Träna med fria vikter, tisdagar kl. 17 (Madeleine Tjerneng).  För dig som vill träna med fria vikter (hantlar, stänger etc.) och få ut maximal effekt av din styrketräning. Träningen fokuserar på teknik och variation.

Nacke, axlar, rygg, onsdagar kl. 12 (Linda Strandvall). För dig med besvär i nacke, axlar och/eller rygg.  Träningen innehåller både styrka, rörlighet och stabilitetsträning för ovannämnda områden. Passar även för dig som fått fysisk aktivitet på recept.

Träningen är 10 veckor och kostar 2500:-/person. Anmälan görs i receptionen på Hälsoskaparna och vi önskar 4 personer/grupp. Sista anmälningsdag:  fredag 27/9.

 

/Madeleine och Linda


Dela med dig

| Postat i: Kost
0

Dela gärna med dig av din favoritfrukost/ dagens frukost. Hur ser din morgonrutin ut? Lägg upp din frukost på instagram och hastagga med #madliness

/Madeleine


Frukost-tema

| Postat i: Kost, Madde
0
Vi spinner vidare på Lindas inlägg igår och har en vecka med temat frukost. Jag gillade verkligen Lindas måndagsrutin och hennes frukostbord såg väldigt tilltalande och lugnt ut. Här hemma är tyvärr frukosten inte lugn och frukost har varit min favorit måltid. Numera har jag ingen ro att sitta någon längre stund, förr satt jag i en timme nu ska alla måltider helst vara avklarade på 10 minuter för att hinna med barnens tempo, så jag delar upp frukosten. Lite när jag vaknar och sedan ett mellanmål. 
 
Idag försov vi oss, så upp kl 8, på med kläder, ge barnen frukost, packa iordning för dagis, sen dra. Min frukost fick vänta. 
 
Idag blev det glutenfritt bröd med nötter och dadlar, keso, skinka, avokado med salladskrydda på. Till det blev det en smoothie på fryst banan, hallon, yoghurt och lite agavesirap. Tanken med smoothien var ju god, tyvärr hade min hjärna inte kommit igång så jag satte i "knivdelen" fel och mixern började ryka massor så när jag tog av den insåg jag att det satt fel...eftersom smoothien rann ut bakvägen. Jag hann i alla fall rädda lite innan resten rann ut på diskbänken! Och kaffet blev blaskigt. Hoppas på en bättre frukostdag i morgon! 
 
/Madeleine 
 

En god vana

| Postat i: Kost, Linda, Träning
0

Mina måndagar börjar (nästan alltid) med en timmes powerwalk innan frukost, en vana jag haft sedan ett år tillbaka och jag är faktist lite förvånad att det fortfarande sitter i. För det första är jag på riktigt dåligt humör när jag är hungrig och för det andra gillar jag verkligen inte att vistas ute i regn och rusk (idag hade jag iofs tur med vädret), men med Rix morronzoo eller lite go' musik i öronen blir det lite lättare. Nu börjar jag oftast jobba vid 11.30 så jag behöver inte kliva upp överdrivet tidigt (tack och lov) för att hinna motionera/träna innan jobbet. Mina PW:s kombinerar jag med bålstabilitetsträning, olika varianter av plankor. Efter detta brukar jag äta en extra god frukost (frukost är förövrigt mitt favoritmål, skulle kunna äta frukostmat både till lunch och middag). Idag bestod den av mackor (med ägg, ruccola, ost, salami och gurka), naturell yogurt (med jordgubbar, mysli, pumpakärnor och kanel), juice och kaffe såklart! Bra start på veckan!

Skaffa dig också (åtminstone) EN god träningsvana som verkligen blir av, i både ur och skur, vecka efter vecka. Ta en PW varje måndagmorgon, ha en inbokad löpardejt med en kompis varje onsdagkväll eller ta en yogaklass varje lördag. Lycka till!


Ha en bra träningsvecka!
/Linda

Och det här inlägget skulle givetvis publiceras igår (måndag), men p.g.a tekniska problem landar den här först idag, teknik är inte min starka sida precis...

 

 

 

 


Runfightcancer

| Postat i: Allmänt
0
Mariefredsbor, ni har väl inte missat detta!? Gå, jogga eller spring och skänk pengar till Cancerfonden. Runfightcancer! 
 
Ett annat lopp som vi kan rekomendera att delta i är Lidaloppet i Tullinge. 5 km långt lopp för kvinnor (eller män i kvinnoförklädnad) som arrangeras till förmån för bröstcancerfonden. Mer information om det hittar här!
 
/Linda och Madde

Recept på ostkaka & tonfiskröra

| Postat i: Kost, Madde
0

I dag började jag min dag med en kortare löprunda och avslutade med backintervaller. En skön start innan man ska sitta framför datorn. Bjuder på en bild från passet eftersom jag tyckte jag matchade så bra med mattan. 
 
I går var en produktiv dag. Storhandling, bakade bröd, gjorde en tonfiskröra som man kan ha till bröd eller sallad under veckan, bakade ostkaka att ha i frysen för att kunna ta fram till mellis, lagade en smarrig middag med tonfisk, fänkål, sockerärtor, dill och purjolök i foliepaket med potatis till. Tänkte bjuda med mig av receptet på ostkaka som är en bra måltid ur lågkolhydratssynpunkt. De färdiga man köper är ju väldigt goda men innehåller också socker. Den här ostkakan är utan socker och bra med proteiner i. Nicklas Neuman från träningslära.se har skrivit en bra artikel om ägg- ett fantastiskt livsmedel
 

Ostkaka på Keso

2 Ägg
1 dl Keso
½ dl Grädde
½ dl Mald Mandel (jag gillar när det är bitar i så jag grovhackade några mandlar och blandade i också)
Havssalt
Äkta Vaniljpulver
Nån droppe bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. 

Servera tillsammans med bär, en klick grädde eller koka en egen sylta. Ex med honung, hallon och lite vatten och koka upp. 

 

 
Tonfiskröra
 
3 ägg
2 burkar tonfisk
1 rödlök
Turkisk yoghurt alt. kvarg
1 msk majonäs
salt och peppar
 
Skala och hacka äggen och blanda ihop med de andra ingredienserna, smaka av med salt och peppar. Kan förvaras i kyl ca 3 dagar. Gott att ha på Finn Crisp, bröd eller till salladen. Perfekt att ha till mellis. Så nu finns inga ursäker att inte få i sig mellanmål, det är ju redan klart! 
 
Jag åt det till kvällsmål på en skiva nybakat bröd. Bakade ett yoghurtbröd för några veckor sedan med nötter och torkad frukt i. Letade läänge för att hitta samma recept (fast jag hade bytt ut frukterna och nötterna till det vi hade hemma) men jag lyckades inte hitta det så det fick bli en färdig glutenfri brödmix vi hade hemma idag som för övrigt inte alls smakar så bra men jag blandade i lite yoghurt, mandlar och torkade dadlar och fick det helt okej till slut. 
 
 
Till middagen var det som sagt torsk i foliepaket, så enkelt och så gott! 
 
 
Hoppas ni fick någon inspiration till mellanmål! 
 
/ Madeleine 
 
Orginalreceptet på ostkakan hittade jag här som också gav tips på artikeln från traningslara.se
 
 
 
 

Tusingar i Fredrikshall

| Postat i: Linda, Träning, Träningstips
1

Måndag igen och ny träningsvecka.

Tänkte tipsa er Mariefredsbor om motionsspåret i Fredrikshall. Hösten är här, men man kan fortfarande träna ute! I lördags cyklade jag ut till Fredrikshall och körde s.k tusingar (1000 meters intervaller) runt 1 km spåret. Började med ett varv jogging/uppvärmning, sedan körde jag 5 gånger intervaller (tempot ska kännas ansträngande!) med 1-2 minuters vila mellan varje intervall. Avslutade med ett varv jogging/nedvarvning. Testa gärna, men utgå från din egen nivå. Du kan antingen köra fler eller färre intervaller eller kortare eller längre vila, huvudsaken är att du kör i ett ansträngande tempo (men utan att gå på max) och får flås.

Terrängen är dessutom kuperad, vilket gör att du får jobba med balans, koordination och stabilitet i vristerna, dessutom är det ju mycket roligare att springa i terräng än att nöta asfalt.

Ut och spring och njut!

/Linda


Bilder från multipasset

| Postat i: Träning
0

Å här kommer lite bilder från idag :)

Djupa knäböj med hopp, armhävningar vidare till plankan med benlyft var några av övningarna vi gjorde.


Multiträning+rörlighet

| Postat i: Allmänt, Madde, Träning
0
Vilket härligt lunch-pass Linda körde idag. Nu när båda barnen går på dagis så kunde jag äntligen vara med. Multiträning 30 min styrka blandat med kondition, pulshöjande övningar, perfekt när man vill komma iväg och träna på lunchen. Jag stannade även kvar på rörlighetspasset där vi stretchade igenom hela kroppen.
 
Har ni inte varit på ett Multipass tidigare kan ni får ett litet smakprov på hur det kan gå till. 
Vi körde 2-3 olika övningar under 1 min, 20 sek vila och sedan 3 varv, där varje varv hade olika nivåer. 
 
 

Tjejmilen 2013

| Postat i: Event, Linda, Träning
0

Det var en varm och jobbig mil idag. Min taktik jag hade satt upp för loppet fungerade inte riktigt, var tvungen att stanna och dricka redan på första vätskekontrollen, som sagt, det var varmt. Brukar annars inte behöva dricka på milen. Hade glömt bort hur galet mycket folk det är på Tjejmilen (över 33000), svårt att ta sig fram, blev en hel del sicksackande och tvärstop, men stämningen var på topp och Patrik Isaksson taggade oss med några gamla goda låtar.

Tjejmilen är ett lopp där man ska njuta av stämningen och av vackra Djurgården, svårt att försöka slå personbästa, det får man ta på något mindre lopp. Jag lyckades dock på något konstigt sätt springa personbästa på drygt 52 minuter, så jag känner mig nöjd och jag fick den efterlängtade ostkakan. Nu lägger jag mig på soffan, vilar benen och kollar Körslaget, hejja Team Wille och Mariefred!
 

/Linda

Några bilder från dagen, varsågoda:

 


Höstens schema

| Postat i: Allmänt, Linda, Träning
0
Som Madde redan skrivit är träningshösten igång. Hälsoskaparnas höstschema körde igång i måndags och igår gjorde jag premiär som cykelinstruktör, roligt och svettigt! Kommer att köra cykelpass hela hösten på tisdagar kl. 19-20, kom kom och cykla med mig! Kör även multiträning (styrke- och konditionspass) och rörlighet måndagar kl. 12-13. Hoppas vi ses i höst!
 
/Linda
 

Hösten är igång!

| Postat i: Allmänt, Madde, Träning
0
Nu är höstens gruppträningsschema igång på jobbet och även mitt egna pass. Så idag blir det Xfit för ungdomar på gymmet och Military Training i Gripsholmsviken. Det blir andra terminen och jag är lika taggad som förra. Vi tränar styrka, kondition och uthållighet. Med egen kroppsvikt, i par och i grupp. Förra terminen hade vi en del löpning med men nu kommer vi att ha konditionsövningar på plats. I dagsläget är det en tjejgrupp och det krävs ingen föranmälan för att vara med. Bara att dyka upp vid midsommarängen kl 19.00 på onsdagar. 
 
Bjuder på en liten film från ett av vårens stationsträningspass: 
 
 
 
/ Madeleine

Inför Tjejmilen

| Postat i: Allmänt, Linda, Träning
0

Hej!

Nu är även jag igång med bloggandet.

På lördag är det dags för Tjejmilen i Stockholm. Jag kommer att springa i år, det blir min andra tjejmil. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska, springer mest för den sköna stämningens skull (och ostkakan som serveras efter loppet), men jag hoppas på en tid under 53 minuter. Om jag håller mig frisk och sover ordentligt ska det nog inte bli några problem. Lite extra roligt att loppet blivit så populärt i Finland, ser att en hel del av mina finländska landsmän kommer att springa.

I Nyhetsmorgon idag ger Malin Ewerlöf Krepp tips på hur man toppar formen sista veckan inför Tjejmilen. Lägger upp klippet här senare idag (om jag är tillräckligt teknisk)...

Vill även tipsa er om sidan loppen.se, där finns information och en lista över alla lopp i Sverige i år. Det går fortfarande att anmäla sig till bl.a. Topploppet (10 km i Hagaparken, Stockholm den 21 september) och Lidingöloppet (30 km/15 km den 28-29 september).Stockholm halvmaraton är dessvärre fulltecknad. Löpsäsongen är alltså inte över än.

Linda

Bild tagen från mitt senaste lopp, Å-varvet i Eskilstuna. Yo!


FaR-ledarutbildning

| Postat i: Allmänt, Event
0

Idag har jag varit på utbildning för att bli aktivitetsarrangör inom FaR - fysisk aktivitet på recept. Patienter inom sjukvården kan få recept på träning vid ex högt blodtryck, depression, ångest, en inaktiv livsstil och om man ligger i riskzonen för hjärt- kärlsjukdomar. Som aktivitetsarrangör tar man emot dessa klienter för att hjälpa dom komma igång med sin träning. Oftast har läkaren redan skrivit vilken typ av aktivitet och intensiteten på träningen så vi som arrangörer ska finnas där för att peppa och vägleda.

Ännu är detta tyvärr inte så vanligt inom sjukvården men Södermanlands län var först i Sverige med träning på recept och det börjar gå åt rätt riktning.

Rent teoretiskt och praktiskt kände jag att det inte var så mycket nytt men det var intressant med lite bakgrund och hur recept ser ut och vilka som skriver ut recepten. Vi fick även göra gruppövningar i form av motivationssamtal och praktik där vi fick promenera med extra vikt för att känna hur det känns för en överviktig och andas genom ett sugrör för att prova på hur det känns för en klient med KOL.

Det var i det stora hela en bra kurs och det ska bli spännande att se vad det kan leda till.

/Madeleine